Festivalul de teatru francofon

Standard

Teatrul se pare că a devenit un punct de interes pentru un public mai larg decât ne-am fi gândit, fapt dovedit de neaşteptata apariţie a unui nou festival de teatru, şi anume Festivalul de Teatru Francofon, desfăşurat luni, 4 aprilie, la teatrul Mihai Eminescu.

Festivalul maraton (aproximativ 6 ore), a avut drept scop sărbătorirea francofoniei (cam târziu ce-i drept), prin piese de teatru într-un singur act în limba franceză, interpretate de elevi mai mult sau mai puţin talentaţi, ori pricepuţi la limba franceză. S-a desfăşurat sub formă de concurs, acesta fiind un impuls pentru tinerii participanţi, însă nu se poate spune acelaşi lucru despre public, grupat în mici şatre puse pe huiduit, crezând poate că astfel pot influenţa decizia juriului.

Din numeroasele evoluţii de pe scenă, majoritatea au fost modeste, în principal din cauza nivelului infim de cunoştinţă a limbii franceze şi a pronunţiei pe măsură. Acest lucru a provocat plictiseala publicului, aici remarcându-se grupul spărgătorilor de seminţe (din chiar timpul spectacolului!!!) ce nu cred că ar fi evoluat mai bine decât temerarii de pe scenă. Prezenţa acestor exhibitionişti a fost evidenţiată şi de liderul juriului, fiind nevoit să intervină de câteva ori pentru a-i linişti şi a le face observaţii.

Bine, bine, ai criticat pe toată lumea, ai dat în cap în stânga şi în dreapta, dar chiar atât a fost? Nu, bineînţeles. Au fost şi momente superbe, spre mirarea mea, două dintre ele fiind oferite de către elevi ai liceului E. Radu. Primul din ele fiind un moment de pantomimă, foarte bine realizat, susţinut de o coloană sonoră bine gândită, cât şi de interpretarea elevilor, care în opinia mea ar fi putut fi luaţi drept profesionişti.

Lipsa de interpretări cu o calitate medie măcar, a propulsat piesa „Capra cu trei iezi” (jucată de elevii liceului Ştefan cel Mare, din Vorona) pe locul doi. Singura obiecţie ar fi alegerea ei pentru un festival cum a fost acesta având în vedere că tinerii din sală stau rău la capitolul răbdare. În rest, nu am nimic de comentat, atât evoluţia scenică a elevilor-actori cât şi partea tehnică fiind mai mult decât reuşite. Eleva ce a interpretat rolul mamei iezilor fiind desemnată drept cea mai bună actriţă a serii, sugerează de asemenea nivelul trupei.

Locul I a fost obţinut de elevii liceului „E. Radu”, cu „Le juge”.  Coloana sonoră a fost decent selectată, decorul simplu ne-a introdus în atmosfera unei veritabile săli de judecată, iar actorii au trecut în faţa competitorilor în mare parte şi fiindcă au reuşit să se detaşeze de reacţiile unora din public, dând dovadă de siguranţă şi încredere, ca adevăraţii profesionişti. Piesa se rezumă la modul în care se desfăşoară uneori (dacă nu în majoritatea cazurilor) judecarea unor acuzaţi ce sunt destul de notorii, având mai mereu ca finalitate achitarea lor, iar piesa merge mai departe, până acolo că acuzatul ajunge judecătorul judecătorului său, auto-numindu-se în funcţie cu îngăduinţa juraţilor. Este evident o satiră a modului în care justiţia acţionează şi a rolului ei în viaţa persoanelor influente.

În scurtele pauze dintre piesele interpretate, ne-a fost dat să ascultăm melodii interpretate de doi elevi ai liceului de arte Ştefan Luchian, aceştia fiind singurii ce s-au bucurat de aplauze în picioare din partea întregii săli. De asemenea, au fost prezente şi alte momente artistice ale tinerilor din Leorda, liceul Economic, liceul N. Iorga (Pedagogic), liceul „Textil” şi trupei de dans aerobic de la Palatul copiilor din Botoşani.

Aşadar, în ciuda tuturor neplăcerilor, fie din partea comportamentelor animalice ale unora, fie din partea interpretărilor modeste de pe scenă, au fost prezente şi momente impresionante ce au compensat în mare parte micile neplăceri… Rămân cu gândul că anul viitor se va depune mai mult efort în organizare, şi poate nu e mult dacă sper la o maturizare a publicului, la o creştere a calităţii pieselor interpretate şi la o înmulţire a numărului liceelor participante.

Cristofovici Marian, XII D

2 răspunsuri »

  1. iti multumesc pentru apreciere!!sunt fata ce a luat locul I la piesa ”Capra cu trei iezi”,problema este ca de fapt noi am luat si Marele premiu!!!nu Elie Radu!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s