Interviu cu domnul Constantin Manolache, doctor si profesor de biologie, realizat de Alexandra Harbuz (IX D) şi George Jijie (IX K)

Standard

Alexandra Harbuz: Domnule Manolache, sunteţi cunoscut drept unul dintre cei mai exigenţi profesori din Laurian. Vă recunoaşteţi în această descriere?
Domnul Manolache: Şi da, şi nu, pentru că exigenţa vine din nişte principii pe care le stabilim la începutul anului cu toţi elevii. Dacă le respectăm şi eu ca profesor şi elevii, atunci lucrurile stau normal şi toată lumea primeşte note bune, dar dacă nu, asta este. Într-un fel exigenţa cred că vine tocmai din respectarea acestor reguli, pe care trebuie sa le îndeplinim într-un fel, şi să ajungem acolo unde elevii să poată să aiba cunoştinţe.
A.H.: În decursul anilor, au fost evenimente ce şi-au lăsat amprenta asupra vieţii dumneavoastră ca şi profesor?
dl. C.M.: Poate că da, poate că nu. Deci evenimente foarte, foarte importante nu cred ca au fost. E adevărat că m-am bucurat întotdeauna când m-am întâlnit cu foşti elevi, am avut ce să ne povestim unii altora, ei fiind realizaţi şi profesional şi ca oameni, iar eu împlinit pentru că o părticică din suflet a plecat către ei fiindcă au respectat ceea ce stabiliserăm la început.
A.H.: Cine este domnul Constantin Manolache odată ieşit pe porţile liceului?
dl. C.M.: Eee (râde)! Este un om calm, echilibrat ce iubeşte muzica de la cea clasică, Bach, Beethoven, Mozart şi aşa mai departe până la cea modernă cum ar fi Vanghelis, în general muzica bună care te linişteşte şi îţi creează un univers plăcut în care să-ţi desfăşori activitatea.
George Jijie: În afara muncii de profesor pe care o realizaţi cu seriozitate şi devotament, mai practicaţi şi alte activităţi?
dl. C.M.: Da, sunt şi consiler judeţean din partea Partidului Social Democrat. Sunt membru încă din 1992 şi datorită faptului că am avut nişte probleme de sănatate, în ultima vreme aceste activităţi au căpătat un rol secundar şi nu prea am mai fost implicat. În principal mă “canalizez” spre activitatea de profesor.
G.J: Cum vedeţi dumneavoastră relaţia profesor-elev şi cum consideraţi că a evoluat aceasta în decursul anilor?
dl. C.M.: Sigur că evoluţia este chiar spectaculoasă dacă este să o luăm cu 50 de ani în urmă atunci când eu eram elev. În prezent, şi nu numai, din momentul în care am devenit profesor, am văzut în elev un partener în educaţie şi faptul că amândoi, elevul şi profesorul, au de câştigat în urma acestei relaţii. Şi în ultimă instanţă, profesorul, împreună cu părinţii să ajute elevul să poată face faţă cu succes examenelor şi încercărilor vieţii.
G.J.: Ne permitem să vă întrebăm, sperând că nu vă va fi cu supărare, de unde provine faimoasa replică pe care o folosiţi să vă intimidaţi elevii ‘Cin’ să fie, cin’ să fie? Cui să-i facem bucurie?’
dl. C.M.: Aaa (râde). Nu, chiar nu îmi amintesc. Cred că a venit spontan, în sensul că la oral, ascult acolo unde se deschide catalogul şi întreb „ Cui o să facem bucurie?”, iar ascultând un elev de sus, unul de la mijloc şi unul de jos sigur că te întrebi cui îi faci bucuria astăzi să ia o notă mare. Că de multe ori se întâmplă să fie nota mică, asta e altceva… Deci a fost totul spontan.
G.J.: În concluzie, ce aveţi să le transmiteţi laurienilor?
dl. C.M.: Păi să fie aceiaşi elevi preocupaţi de nou şi de învăţătură, în primul rând ; să-şi bucure părinţii, să asculte profesorii, pentru că niciodată un profesor sau un părinte nu o să dorească răul propriilor copii. În general, aşa cum spuneam, să devină implicaţi în societate ca atunci când o să ne întâlnim şi să ne putem raporta unii altora succesele şi bucuriile.
A.H.&G.J.: Apreciem timpul acordat!

2 răspunsuri »

  1. Foarte interesant ! Am fost placut surprinsa de acest interviu si modul in care a fost abordat! Felicitari Alexandrei si lui Ciprian!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s